Netin nopeustesti ja nettimittari

Netin nopeustesti

Netissä liikkuu ykkösiä ja nollia

Netin nopeustesti eli nettimittari on helppo ja kätevä työkalu netin nopeuden tarkistamiseen. Voit mitata nopeasti yhteytesi nopeuden valitsemalla ”Laske nettisi nopeus”, laskuri mittaa saapuvan nopeutesi eli sen jolla voit käyttää verkkoa.

Nettisi nopeus voi vaihdella ympäri vuorokauden, mutta testaamalla se useasti saat keskimääräisen nopeuden. Netin nopeus tarkoittaa saapuvan ja lähevän datan mittaamista. Nopeutta on tärkeä mitata, koska on epäedullista maksaa nopeasta netistä, joka kuitenkaan ei ole niin nopea kuin sen pitäisi.

Nettiä käyttäessä on turhauttavaa jos netin nopeus jatkuvasti vaihtelee ja videoiden katsominen tökkii. Myös työskentely voi häiriintyä, sillä ei saa tallennettua eikä pääse kirjautumaan mihinkään. Pahin vaara on menettää tehtyä työtä tai muita tärkeitä asioita hitaan netin takia.

Toisin sanoen älä maksa turhasta, vaan testaa nettisi nopeus esimerkiksi nettimittarin kaltaisella työkalulla ja tiedät mistä todellisuudessa maksat. Erilaisia nettimittareita, nopeustestejä ja vertailuja löytyy verkosta runsaasti esimerkiksi mobiililaajakaistan nopeuden testaamista varten. Hiljattain juuri mobiililaajakaistaa varten, Aalto-yliopisto on avannut sovelluksen nimeltä ”Nettitutka” nopeuden vertaamiseen sekä palveluntarjoajien välillä että laitteiden välillä. Vuoden 2013 vertailussa parhaimman nopeuden tarjosi Elisa, toisena oli Sonera ja kolmantena DNA.Viestintäviraston Nettimittari-palvelu oli avoinna käyttäjille vuoteen 2010 saakka, jonka jälkeen palvelu lopetettiin vanhentuneen teknologian johdosta. Viestintäviraston kuvaus palvelusta: ”Nettimittari-palvelun avulla netin käyttäjät ovat voineet mitata laajakaistaliittymänsä nopeuden ja verrata, eroaako se palveluntarjoajan ilmoittamasta ja myymästä liittymän nopeudesta.” Tämä palvelu toimi pitkään puolueettomana julkisena palveluna, mutta nykyisin tarjolla verkossa on useita vastaavia palveluita. Käyttäjälle onkin tärkeää valita sopivimmat, jotta mittaus on lähinnä todellisuutta.