Hidas netti? Korjataan se yhdessä – ota vinkit talteen
Hidas ja töksähtelevä nettiyhteys on nykyajan ihmiselle myrkkyä. Jo se, että netti hidastelee tavallista enemmän saattaa nostaa stressitasoja merkittävästi.
Olen ainakin itse huomannut tämän.
Tiedän, että nettiyhteyden nopeuteen voivat vaikuttaa lukuisat eri tekijät, jonka takia tavallisen verkonkäyttäjän on vaikea tehdä kaikkia toimenpiteitä itse ilman, että on soitettava operaattorin asiakastukeen, joka sekin on turhauttavaa.
Siksi…
Olen koonnut tälle sivulle kaikki hitaaseen nettiyhteyteen liittyvät vinkit, joiden avulla voi muutamassa minuutissa nopeuttaa nettiä merkittävästi.
Mutta ennen kuin aloitat, ota vertailuarvoksi talteen nykyinen netin nopeus ja vertaa sitä korjaustoimenpiteiden jälkeen annettuun nopeuteen.
Aloitetaan ensin hieman kartoittamalla mahdollista ongelmaa, jonka jälkeen siirrytään varsinaiseen korjaustoimenpiteeseen:
Mihin olet sijoittanut reitittimesi?
Oletko kenties vaihtanut reitittimen paikkaa tai onko sen eteen tuotu esineitä, jotka mahdollisesti saattavat olla sen verran tiheitä tilavuudeltaan, että signaali ei kulje riittävän vahvasti läpi?
Ensisijainen vinkki tähän on vaihtaa reitittimen paikkaa. Toinen vinkki on hankkia ”verkonvahvistimia”, jotka kiinnitetään pistorasioihin eri puolille taloa. Ne vahvistavat varsinaisen verkkosignaali kulkua huoneiston läpi.
Paras paikka reitittimelle on avonainen tila mahdollisimman keskelle taloa, jolloin kuuluvuus on paras mahdollinen. Myös reitittimissä voi olla eroja.
Kokeile toista pistorasiaa tai liitintä
Joskus asunnoissa, niin omakoti- kuin kerrostaloissa on mahdollista, että pistorasioiden kunto on vuosien varrella heikentynyt tai kaapeloinnissa on hieman saatettu oikaista. Toisinaan ongelma voi johtua myös verkkokaapelista tai kuitujohdosta.
Selvität tämän ongelman nopeasti testaamalla reititintä toisesta pistorasiasta.
Pätkiikö myös langaton netti?
Jos langaton netti hidastelee, on kyse todennäköisesti siitä, että reitittimeen tuleva signaali on heikko tai siitä lähtevä signaali on heikko. Kokeile ensin yhdistää verkkolaitteeseen, joka on reitittimen lähellä ja vertaa sen jälkeen tulosta, kun laite on kauempana reitittimestä.
Jos yhteys on yhtä huono, kokeile siirtää reitittimen paikkaa lähemmäs ikkunaa tai avarammalle alueelle.
Kuka siin netis on?
Hyvin tyypillinen verkkoa hidastava ongelma on nettiyhteyden jakautuminen useamman laitteen kesken.
Jos verkkoyhteytesi on noin 10 mb luokkaa, voi ongelma esiintyä jo kun useampi puhelin on kytketty samaan verkkoon ja niissä katsomaan esimerkiksi suoratoistopalveluita.
Tämä ilmiö on hyvin tyypillinen, jos esimerkiksi taloyhtiöllä on käytössä jaettu verkko.
Tässä tapauksessa ainoat vaihtoehdot ovat: päivittää netti nopeampaan tai poistaa osa laitteista verkosta. Jos käytössä on julkinen verkko, on parempi käyttää nettiä vasta silloin, kun muut ovat esimerkiksi nukkumassa tai muuten poistuneet verkosta.
Haittaohjelmat ja virukset kuormittavat verkkoa
Voiko koneellasi, laitteellasi tai reitittimessäsi olla haittaohjelmia?
Jos epäilet koneellasi olevan haittaohjelmia, kokeile juoksuttaa jokin virustorjuntaohjelma ja katsoa mitä tuloksia se antaa.
Tähän löytyy erinomaisia vaihtoehtoja myös ilmaisista ohjelmista, mutta usein ne lähettävät jatkuvasti viestejä tai ”turhia” ilmoituksia.
Nyt kun suurin osa tyypillisimmistä ongelmista ja ratkaisuista on käyty läpi, voin kertoa parhaat vinkkini etenkin pelaajille.
Miten saada nopeampi netti?
Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että et tarvitse 1000 megan nettiä tai muutakaan valokuitua tavalliseen käyttöön tai edes pelaamiseen.
Näistä supernopeista yhteyksistä on hyötyä vain, mikäli aiot ladata verkosta tai verkkoon jotakin. Muutoin eroa ei edes huomaa, sillä esimerkiksi pelikokemuksenkin määrittelee usein ping, jolla ei ole tekemistä nettiyhteyden kanssa.
Tulet siis erinomaisesti toimeen 10 megan netillä, sillä se on riittävä myös suoratoistopalveluihin kuten Netflixiin.
Nettisi on yleensä tavallista hitaampi, jos:
- Tietokoneesi lataa jotakin päivityksiä huomaamattasi (ajurit, pelit, ohjelmat, sovellukset ja niin edelleen).
- Operaattorillasi on häiriöitä verkossa, voit tarkistaa ne etusivultamme löytyvistä häiriökartoista.
- Verkossasi on useampi laite (katso, ettei kukaan muu ole liittyneenä verkkoosi kuin sinä ja poista ylimääräiset laitteet)
- Jos katsot samaa aikaa suoratoistopalveluita, kun yrität pelata – verkkosi käy kierroksilla.
Kaikissa muissa tapauksissa vika on lähes 99,9 % aina operaattorin päässä. Jos verkkosi on ennen ollut nopeampi, mutta yhtäkkiä alkanut hidastua – se harvemmin johtuu sinusta. Ota heti yhteyttä operaattoriin ja vaadi verkkoyhteyden korjaamista.
Eli yhteenvetona: kokeile näitä mainitsemiani vinkkejä ja jos ne eivät toimi on vika lähes satavarmasti operaattorin puolella. Jos et halua soittaa operaattorillesi, odota ainakin 12 tuntia ja katso onko ongelma korjaantunut.
Yleensä häiriökarttojenkin päivittyminen voi viedä useita tunteja, jolloin vian paikantaminen itse voi tuntua turhauttavalta.
Ja bonuksena: jos reitittimesi on poissa pelistä tai internet yhteyttä ei ole, voit jakaa useimmista älypuhelimista verkkoa. Eli voit laittaa kännykkäsi tukiasematilaan, jolloin voit yhdistää tukiasemaan muiden laitteiden kautta.
Tänä päivänä puhelimien netit ovat yleensä niin tehokkaita, että muut laitteet pystyvät niiden verkkoja hyödyntämään lähes yhtä tehokkaasti kuin nettiboxeja.